Bezig met laden...

 

Een sensorische tuin aanleggen

Een tuin met volwassen beplanting is een lust voor de zintuigen; de combinatie van kleuren, geuren, textuur en geluid, plus wat zonneschijn, kan je stemming direct een boost geven. In dit blog verkennen we hoe je een sensorische tuin kunt aanleggen die specifiek ontworpen is voor zintuiglijke behoeften. Of je nu thuis je eigen sensorische tuin wilt aanleggen voor jou en je gezin of als project voor een school of voor mensen met speciale (zorg)behoeften of ouderen. We hebben met deskundigen gesproken en voorbeelden verzameld van enkele van de vele sensorische tuinen waarvoor wij in de loop der jaren verhoogde bakken en zitgelegenheid in de tuin hebben ontworpen via onze gratis ontwerpservice en via ons commerciële bedrijf WoodBlocX Landscaping.

Wat zijn de voordelen van sensorische tuinen?

We vroegen Sensory Technology, experts in het creëren van buitenruimtes die geoptimaliseerd zijn om de zintuigen te prikkelen voor scholen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en meer, om ons wat te vertellen over de voordelen van sensorische tuinen.

Hun tuinen bevatten veel speciaal geselecteerde planten, eenvoudig toegankelijke verhoogde plantenbakken en ook andere elementen zoals pergola's met gekleurde dakpanelen die afhankelijk van het moment van de dag verschillende kleuren weergeven, waterpartijen en kleurrijke tuinpaden. Dit zijn aspecten die eenvoudig geïntegreerd kunnen worden in een zelf aangelegde sensorische tuin.

De vijf belangrijkste voordelen van sensorische tuinen:

  • Sensorische tuinen zijn vaak toegankelijk voor diverse gebruikers met verschillende leeftijden, behoeften en vaardigheden
  • Je komt in deze tuinen op een leuke manier in contact met de directe natuurlijke omgeving
  • Ze bieden een veilige ruimte om kernvaardigheden te ontwikkelen en tverbeteren
  • Deze tuinen bieden schoolkinderen de kans om op een interactieve, aansprekende manier te leren buiten de klas
  • Sensorische tuinen zijn bovenal therapeutisch en vormen een rustgevende omgeving waar mensen tot rust kunnen komen

Wat je in een sensorische tuin kunt planten

Het selecteren van de juiste plantenmix is essentieel bij het aanleggen van een sensorische tuin. Antony Henn, tuinontwerper en oprichter van het bedrijf Garden on a Roll dat kant-en-klare oplossingen voor tuinborders levert, deelt zijn top 10 van sensorische tuinplanten met ons. Zijn selectie bestaat uit diverse aromatische en kleurrijke kruiden.

  • Rozemarijn – Ongelooflijk nuttig keukenkruid dat op vrijwel alle plaatsen gedijt. Het bloeit vroeg in het jaar en de geurende blauwe bloemen zijn geliefd bij nieuwe bijen en vlinders.
  • Lavendel – Waarschijnlijk de bekendste tuinplant. Prachtige, geurende bloemen met aromatische takken. Aantrekkelijk voor allerlei nuttige insecten en het helpt je bij het slapen!
  • Venkel – Ziet er prachtig uit in elke border en de bloemschermen en zaadkoppen zijn aantrekkelijk voor insecten en zien er zelfs in de winter fantastisch uit.
  • Salie – Aantrekkelijke groenblijvende plant, bepaalde soorten zoals zilver- of Jeruzalem salie hebben zachte bladeren die prettig aanvoelen.
  • Baai – Deze nuttige groenblijvende plant wordt in veel gerechten gebruikt en leent zich voor vormsnoei in een plantenbak. De plant kan natuurlijk ook in de tuin worden gezet, maar moet twee keer per jaar worden gesnoeid als je niet wilt dat deze te groot wordt.
  • Oregano – Dit prachtige laagblijvende kruid is zeer geliefd bij bijen en vlinders en wordt in veel gerechten gebruikt. De plant doet het goed op elke zonnige, goed gedraineerde standplaats.
  • Bieslook – Grasachtig blad dat veel in de keuken wordt gebruikt. Met prachtige bloemaren van vroeg tot midden in de zomer waar alle insecten dol op zijn.
  • Tijm – Een populair laagblijvend kruid dat prachtig staat in elke zonnige, goed doorlatende border. Bijen zijn dol op de bloemen en de takjes en blaadjes worden in veel gerechten gebruikt.
  • Peterselie – Een heel nuttig kruid met een aantrekkelijk blad dat goed groeit in een pot op het terras naast andere plantensoorten. Lekker in salades en in vele gerechten.
  • Munt – Je kunt munt het best in potten kweken om te voorkomen dat het zich te veel verspreidt. Er zijn veel verschillende soorten die geliefd zijn en gebruikt worden in keukens over de hele wereld.

Alle genoemde kruiden zijn eetbaar en hebben heerlijke, kalmerende aroma’s. Combineer deze planten met ruisende grassen van verschillende hoogtes die wat geluid toevoegen of met felgekleurde vaste planten en je hebt een border die alle zintuigen prikkelt.

Ideeën voor sensorische tuinen met WoodBlocX

Veel van onze klanten gebruiken onze verhoogde bakken, tuinmeubilair en vijvers om thuis sensorische leefruimten te creëren. Onze constructies zijn snel en leuk om te bouwen. Zie hier hoe je met WoodBlocX bouwt. Je kunt zelfs de kinderen (onder begeleiding) laten helpen met bouwen en eenmaal gebouwd zorgt het natuurlijke, ruw gezaagde hout op zich al dankzij de textuur voor een zintuiglijke ervaring.

Verhoogde bakken kunnen op elke hoogte en in elke vorm worden gebouwd zodat ze in jouw tuin passen. Waterpartijen kun je eenvoudig toevoegen. Neem contact op met onze ontwerpers via onze gratis ontwerpservice en zij zullen je adviseren hoe je die het beste in jouw ontwerp kunt integreren. Of bouw een verhoogde vijver om een speciale waterpartij of een ontspannende zen-ruimte te creëren.

Zitplaatsen zijn een essentieel onderdeel van elke tuin, maar voor een sensorische tuin kan je nog een stapje verdergaan door plantenbakken toe te voegen om zo plantenbanken te maken. Zo kun je tussen de planten zitten, naar omgevingsgeluiden luisteren en genieten van de nuttige insecten, zoals bijen en vlinders, die op de planten afkomen.

Hier zijn nog enkele extra accessoires die je desgewenst aan je tuin kunt toevoegen om de zintuiglijke ervaring te verbeteren:

  • Windgong - een windgong van metaal, hout of zelfs zeeschelpen maakt kalmerende geluiden
  • Spiegels - voeg spiegels toe aan muren en hekken om licht en weerkaatsingen te versterken
  • Windmolens - plaats deze tussen de planten zodat ze een lichte bries kunnen opvangen
  • Waterpartijen - het geluid van water kan kalmerend en therapeutisch zijn
  • Kleurrijke accenten - schilder omheiningspanelen, voeg kleurrijke tegels toe of verf plantenpotten voor wat extra kleur

Galerij van sensorische tuinen

Ideeën voor een sensorische tuin voor scholen

Tuinieren wordt steeds vaker op scholen gebruikt om te leren en om de lichamelijke gezondheid en het welzijn van leerlingen te verbeteren. Met behulp van WoodBlocX kun je niet alleen de ultieme sensorische tuin maken, maar doordat de houten componenten zo licht zijn kunnen leerlingen ook betrokken worden bij het bouwen van de constructies, wat ze een hoop voldoening geeft.

Veel scholen gebruiken onze kits en services op maat om schoolpleinen te verfraaien en sensorische tuinen en moestuinen aan te leggen.

WoodBlocX-kits voor sensorische tuinen op school

L-vormige Tuinbank met Moestuinbak

Grote Ronde Moestuinbak

Achthoekige Moestuinbak - Driedelig

Kindertuinbank met Moestuinbakken - U-vorm

Plantenbanken zijn een populaire keuze voor scholen, omdat de zitplaatsen kunnen worden gebruikt voor buitenlessen of als plek om te ontspannen en lekker buiten te zijn tijdens de lunchpauze. Ronde verhoogde bakken zijn perfect om sensorische tuinen een natuurlijke vorm te geven en met tuinbakken op meerdere niveaus maak je de bakken toegankelijk voor kinderen groot en klein.

Ideeën voor een sensorische tuin voor mensen met een handicap

Bij de H-vormige houten plantenbakken en U-vormige verhoogde bakken kunnen rolstoelgebruikers vanuit het midden alle delen van de verhoogde bak bereiken, zodat ze met gemak kunnen zaaien, planten en planten kunnen verzorgen en water geven.

Onze populairste standaard verhoogde bakken zijn rechthoekig, vierkant, L-vormig, achthoekig en zelfs rond. Gebruik onze rekentool voor verhoogde bakken om een vorm en maat te selecteren die bij jou past of gebruik de gratis ontwerpservice voor op maat gemaakte vormen.

De rolstoeltoegankelijke verhoogde bak is bij uitstek geschikt als oppottafel waar je rondom planten kunt zetten om een stimulerende werkruimte te maken.

Zie ons volledige aanbod aan toegankelijke plantenbakken

Moestuinbak H-vormig

Grote Moestuinbak - U-vormig

Moestuinbak - Hoog

Rolstoelvriendelijke Moestuinbak

Bij de H-vormige houten plantenbakken en U-vormige verhoogde bakken kunnen rolstoelgebruikers vanuit het midden alle delen van de verhoogde bak bereiken, zodat ze met gemak kunnen zaaien, planten en planten kunnen verzorgen en water geven.

Onze populairste standaard verhoogde bakken zijn rechthoekig, vierkant, L-vormig, achthoekig en zelfs rond. Gebruik onze rekentool voor verhoogde bakken om een vorm en maat te selecteren die bij jou past of gebruik de gratis ontwerpservice voor op maat gemaakte vormen.

De rolstoeltoegankelijke verhoogde bak is bij uitstek geschikt als oppottafel waar je rondom planten kunt zetten om een stimulerende werkruimte te maken.

Maak een sensorische tuin met WoodBlocX

We helpen je vandaag nog aan de slag

Of je nu een sensorische tuin thuis, op school, in een gemeenschappelijke tuin of in een andere omgeving wilt aanleggen, wij kunnen je helpen je ideeën tot leven te brengen en adviseren hoe je onze constructies het best in de tuin plaatst en gebruikt.

Gebruik onze gratis ontwerpservice voor projecten of ontwerpen op maat, onze rekentool voor verhoogde bakken om snel de gewenste maat uit ons standaardaanbod te selecteren of bekijk onze tuinmeubels, vijvers en verhoogde bakken als je het perfecte pronkstuk voor jouw sensorische tuin zoekt.