Bezig met laden...

Wat je kunt kweken in moestuinbakken

Rob Smith

In mijn moestuin kweek ik voornamelijk in verhoogde bakken en containers, omdat de bovengrond bijna helemaal uit vaste klei bestaat; ik zou naast tuinieren zelfs ook pottenbakken als hobby kunnen gaan doen!

Dat gezegd hebbende, vragen veel mensen zich af wat ik doe omdat ik niet alle soorten groenten en fruit kan telen die ik zou willen telen... mijn antwoord is altijd hetzelfde, ik kweek alles wat je kunt kweken in een open tuin in een moestuinbak!

Zolang je een moestuinbak hebt die groot genoeg is en je planten regelmatig voedt/water geeft, kun je alles kweken wat je wilt, inclusief bomen. Sterker nog, ik heb een vrij mooie 'Red Sentinel' krabappel die in een prachtige, ronde WoodBlocX-moestuinbak groeit die middenin mijn moestuin staat wanneer je die inloopt.

Omdat de moestuinbakken van WoodBlocX aan de basis open zijn, kan de boom naar hartelust groeien in de grond in de bak, waarbij hij geleidelijk wortelschiet in de kleigrond naarmate hij groeit. Dit betekent dat hij als jongere plant van zowel de verhoogde bak als van de open grond eronder profiteert naarmate de plant groter wordt. Niet alleen krabappels groeien zo, ik heb ook een leipeer 'Beth' boom en een kleine kers die in twee andere WoodBlocX-bakken in de tuin groeien.

#1 Welke bomen en fruitplanten kan ik in moestuinbakken kweken?

Zorg bij het kweken van bomen voor de juiste onderstam om de boom beheersbaar te houden, net zoals je zou doen wanneer je een terrasplant in een pot kweekt. Niet alleen bomen kunnen in moestuinbakken worden gekweekt, ook zacht fruit, waaronder frambozen en aalbessen, is eenvoudig te kweken en nog eenvoudiger te plukken als het tijd is om te oogsten, omdat de plant in de bak van de grond is opgetild. Hetzelfde geldt voor aardbeien; voorover buigen en rugpijn zijn voorbij als je ze in moestuinbakken kweekt, en het houdt planten uit de buurt van hongerige huisdieren (zoals mijn honden Winston en Nipper).

Growing-trees-in-rasied-beds
Growing-fruit-in-raised-beds

#2 Kan ik bosbessen in moestuinbakken kweken?

Als je ooit bosbessen hebt gekweekt, weet je dat ze van zure grond houden om goed te groeien en een goede oogst op te leveren. Daarom kweken de meeste mensen ze in potten. In de zomer kunnen de potten echter snel uitdrogen omdat er niet zoveel compost in zit, terwijl een WoodBlocX-bak meer aarde kan bevatten en daardoor minder water nodig heeft. Dat levert dus grotere en betere bosbessen op!

Growing blueberries in raised beds

#3 Welke groenten kan ik in moestuinbakken kweken?

Als het op groenten aankomt om in een moestuinbak te kweken, heb je echt keuze te over. Vanwege hun diepte zijn moestuinbakken fantastisch om wortelgroenten zoals wortelen en pastinaak te kweken, omdat de wortels lang en recht kunnen groeien; het betekent ook dat je minder last hebt van wortelvlieg, omdat de planten hoger staan dan het niveau waarop deze vliegen. En als je lente-ui tussen je wortels kweekt, werkt het als een gezelschapsplant die wortelvlieg ontmoedigt.

Gebruik moestuinbakken om wortelvlieg te bestrijden

Moestuinbakken bieden uitstekende bescherming tegen wortelvlieg, omdat planten boven het niveau staan waarop het ongedierte vliegt.

#4 Welke slasoorten kan ik in moestuinbakken kweken?

Slagewassen zoals sla, lente-ui en radijs kunnen eenvoudig worden gezaaid en binnen enkele weken worden geoogst, terwijl grotere planten zoals hangpompoen of pompoenen aan de rand van de bak kunnen worden gekweekt en zo kunnen worden geleid dat ze over de zijkant en rond de bodem van de bak lopen, waardoor er ruimte overblijft om andere groenten in je moestuinbak te kweken. Je kunt zelfs obelisken, stokken en steunen toevoegen om snijbonen te kweken, sperziebonen en komkommers vast te klampen; op die manier groei je naar boven en bespaar je ruimte in je bak voor groenten die in de zomer baat hebben bij een beetje schaduw, zoals sla.

Het gebruik van WoodBlocX-gewasbeschermers met netten is een geweldige manier om jouw gewassen tijdens het groeiseizoen tegen ongedierte te beschermen.

Growing salads in raised beds

Naar boven groeien en ruimte besparen

Gebruik obelisken, stokken en steunen voor klimgroenten zoals bonen, erwten en komkommers om ruimte te creëren en meer te telen in je moestuinbak.

#5 Wat je in de winter kunt kweken

Naarmate de seizoenen wisselen en het weer kouder wordt, stoppen veel mensen met het telen van groenten, maar er zijn veel gezonde en gemakkelijk te kweken groenten die je in de koudere maanden in een moestuinbak kunt kweken. Bepaalde slasoorten zoals 'Winter Density' en 'Arctic King' groeien prima buiten bij vorst en sneeuw, zolang je ze maar een beetje beschutting geeft tegen hongerige duiven; planten lijken misschien kwetsbaar, maar ze zijn eigenlijk behoorlijk winterhard en kunnen dan in het nieuwe jaar geoogst worden.

Een van mijn favorieten om de hele winter door te kweken zijn gemengde mosterdbladeren. Deze licht kruidige bladeren zijn heerlijk in soepen, stoofschotels en wokgerechten, maar ook in salades tijdens de koudere maanden en groeien graag buiten zonder dat ze door duiven worden opgeknabbeld. Door ze in de herfst te zaaien, kunnen ze gedurende de winter langzaam groeien, wat betekent dat je zoveel bladeren kunt plukken als je nodig hebt voor een maaltijd zonder dat je de hele plant hoeft te oogsten; de perfecte wintergroente waarvan je kunt blijven eten!

Als je een voorsprong wilt hebben in de moestuin, waarom plant je dan niet wat uien-, knoflookbollen of sjalotten in je moestuinbak? Deze kleine, onrijpe bollen groeien de hele winter door en produceren weelderige groene bladeren, waardoor de planten in het voorjaar kunnen doorgroeien als het weer warmer wordt. Dit betekent dat je de bollen aan het begin van de zomer oogst, ruim vóór de soorten die in de lente worden geplant.

De beste groenten om in de winter te kweken

  • Slasoorten als ‘Winter Density’ en ‘Arctic King’
  • Gemengde mosterbladeren
  • Uien
  • Knoflook
  • Sjalotten
What-to-grow-in-a-raised-bed-in-winter
winter-veg-raised-beds

Onderhoudsvrije moestuinbakken

Onze moestuinbakken zijn onderhoudsvrij. Vorst, sneeuw en natte omstandigheden hebben ook geen invloed op de kwaliteit. Kies elke vorm of maat met onze handige rekentool voor moestuinbakken.

#6 Wat je in het voorjaar kunt kweken

Als je in het voorjaar wilt beginnen, kun je bijna alles kiezen om te kweken, van bostomaten tot kool, prei en komkommers. Mijn advies zou zijn om te kweken wat je graag eet, dat is tenslotte de reden dat je je eigen voedsel wilt telen, je moet het met plezier kweken en eten. De meeste zaden kun je rechtstreeks in je moestuinbak planten, van lente-ui, prei, wortelen tot rode biet; terwijl groenten uit warmere delen van de wereld, zoals tomaten en komkommers, binnenshuis op een vensterbank moeten worden geplant en vervolgens in je moestuinbak moeten worden geplant als de kans op vorst voorbij is en de temperatuur iets hoger is  (meestal eind mei-begin juni).

De beste groenten om in het voorjaar te kweken

  • Tomaten
  • Kool
  • Prei
  • Komkommers

#7 Kweken in kleine ruimtes

Als je maar een kleine moestuinbak hebt, kun je het beste planten kweken die veel smaak hebben en waar je niet veel van gebruikt; op deze manier haal je het meeste uit je bak. Kruiden en chilipepers voor buiten zijn een goede keuze, vooral omdat je niet veel hoeft te oogsten om van een gewone maaltijd een heerlijke maaltijd te maken; wanneer je kool zou kweken in dezelfde ruimte, zou het niet lang duren voordat je alles had opgegeten.

Growing in small spaces
WoodBlocX corner garden seating with planting area

Begin je moestuinbakproject met WoodBlocX

Kijk eerst eens door onze kant-en-klare kits als je begint met kweken in moestuinbakken of als je een moestuin met oude spoorbielzen wilt upgraden. Voeg je eigen afmetingen toe aan onze rekentool of gebruik onze gratis ontwerpservice om een op maat gemaakt ontwerp voor jouw tuin te krijgen.

Onze modulaire kits kunnen elke vorm of afmetingen hebben. Ze zijn eenvoudig te bouwen, onderhoudsvrij en hebben een garantie van 15 jaar. Bekijk onze video's om te zien hoe eenvoudig het is om te bouwen met WoodBlocX.