Bezig met laden...

 

Hoe je de voering voor je WoodBlocX verhoogde bak aanbrengt

Volledige gebruiksaanwijzing

We raden je ten zeerste aan om extra bescherming toe te voegen aan onze verhoogde bakken in de vorm van een voering - dit maximaliseert de levensduur van jouw WoodBlocX-structuur. In dit blog leggen we uit hoe je een voering installeert, wat de voordelen daarvan zijn en welke soorten voering verkrijgbaar zijn.

Wat zijn de voordelen van het bekleden van een verhoogde bak?

Door een voering aan een verhoogde bak toe te voegen breng je eerst en vooral een extra beschermingslaag aan voor het hout tegen rot en vocht. Bij WoodBlocX wordt het hout dat we gebruiken voor onze modulaire verhoogde bakken onder druk behandeld met een beschermende behandeling die 15 jaar meegaat, maar het is erg belangrijk om een voering te installeren waar aarde in contact komt met hout.

Door een voering aan een verhoogde bak toe te voegen, zorg je voor een extra beschermingslaag om te voorkomen dat het hout na verloop van tijd vergaat (iets wat heel gebruikelijk is bij goedkopere alternatieven). Verhoogde bakken kunnen gevoelig zijn voor rotten doordat vocht zich achter de wanden verzamelt door bewatering en regen. Als je mest in jouw verhoogde bak gebruikt, versnelt dit het rottingsproces, dus is het nog belangrijker om een beschermende voering te installeren!

Wat je ook van plan bent om te kweken in een verhoogde bak van WoodBlocX, we raden je ten zeerste aan om de bak te voeren voor extra bescherming en om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat. Bekijk deze behulpzame blog voor ideeën en inspiratie over wat je in je verhoogde bak kunt kweken.

Een voering voor verhoogde bakken kiezen

Er zijn twee belangrijke typen binnenvoering voor verhoogde bakken. Wij verkopen een plastic DPM-voering, maar er zijn ook andere verkrijgkbaar.

Plastic (niet-poreuze voeringen/vochtbestendige membranen)

Hoogwaardige vochtbestendige plastic membranen bieden de beste bescherming voor jouw verhoogde bak. Dit type voering zorgt ervoor dat jouw structuur in goede staat blijft. De verhoogde bakken van WoodBlocX zijn gebouwd om 15 jaar mee te gaan als ze gevoerd zijn, maar kunnen veel langer meegaan als ze goed worden onderhouden.

We raden ten zeerste aan om een DPM-voering te gebruiken... de onze is gemaakt van gerecycled plastic! Noppenfolie kan ook als voering worden gebruikt, dus als je na een verhuizing grote hoeveelheden over hebt, kun je dat als voering gebruiken.

Stoffen - of natuurlijke voeringen

Deze luchtdoorlatende tuinbakvoeringen kunnen gemaakt zijn van stof of kokosvezel en zorgen voor een uitstekende afvoer in verhoogde bakken, maar ze beschermen het hout niet tegen rot, omdat ze snel vochtig worden en beginnen af te breken. Voor tuinders die de voorkeur geven aan natuurlijke materialen, is het gebruik van dit type voering nog steeds een optie, maar het wordt aanbevolen om de voering na elk kweekseizoen te vervangen.

DPM-voering voor verhoogde bakken
Stoffen voering voor verhoogde bakken

Typen ondergrond en afwatering

Bij verhoogde bakken van WoodBlocX die op open grond of gras (zachte ondergrond) zijn gebouwd, moet je folie aan de zijwanden aanbrengen, inclusief de steunbalken, en de onderkant van de verhoogde bak open laten voor een goede afwatering. Als de grond of het gras waarop je bouwt vochtig is, raden we onze klanten aan om de verhoogde bak  op een luchtdoorlatende plastic voering te bouwen om net dat beetje extra bescherming onder de structuur toe te voegen. Om de benodigde hoeveelheid grond te verminderen, kun je een drainagelaag toevoegen van bijvoorbeeld hardcore, zand, boomstammen, takjes of stenen. Dit helpt ook om te voorkomen dat onkruid uit de grond opgroeit.

Bij verhoogde bakken van WoodBlocX die op een terras, bestrating, beton of asfalt (harde ondergrond) zijn gebouwd raden we aan om de verhoogde bak volledig te bekleden, inclusief de basis en de steunbalken. Deze bekledingsmethode creëert ruimte om aarde vast te houden en door een paar gaatjes aan de onderkant toe te voegen helpt bij de afvoer als de grond drassig wordt. Als je op harde grond bouwt, raden we aan om eerst een drainagelaag toe te voegen voordat je aarde toevoegt. Deze laag kan bestaan uit erwtengrind, zand, puin of kleine stenen (je kunt echt alles gebruiken wat je in je tuin hebt!).

Hoe je de voering voor je WoodBlocX verhoogde bak aanbrengt - stap voor stap

#1 Je structuur bouwen

Bouw jouw WoodBlocX verhoogde bak op volgens de stapsgewijze instructies die bij de bestelling zijn meegeleverd. Als je eenmaal bij de laatste laag van BlocX bent, voordat de afdekking wordt toegevoegd, is dit het punt waarop je de voering moet installeren.

Voordat je de voering afsnijdt, leg je deze over de zijkanten en steunbalken van de structuur om te bepalen hoeveel je nodig hebt en of deze op maat moet worden gesneden. Bij het kopen van een voering voor een verhoogde bak raden we altijd aan om meer te kopen dan je nodig hebt, zodat je genoeg overschot hebt om mee te werken. 

Wat is een steunbalk?

Veel WoodBlocX-ontwerpen bevatten interne steunbalken voor extra stabiliteit. Ze houden de structuur bij elkaar en zijn aan de binnenkant van de verhoogde bak bevestigd. Ze moeten ook door de voering worden afgedekt voor extra bescherming.

#2 De voering toevoegen

Zodra je een goede inschatting hebt van de benodigde lengte(s), kan je beginnen met het bevestigen van de voering. Dit doe je door de voering op zijn plaats te houden over de deuvelgaten en de pluggen erin te slaan, dit zorgt ervoor dat de voering op de juiste positie wordt bevestigd en na verloop van tijd sterk en stevig blijft.

Als je de pluggen voor de bovenste afdekkingslaag al hebt aangebracht, kun je ze verwijderen met het verwijdertool en kan je de pluggen daarna weer door je voering hameren. Voeg anders de voering toe door kleine insneden te maken met een handmes en plaats deze over elk van de pluggen voordat je de afdekkingslaag aanbrengt.

Zorg ervoor dat je 5 tot 10 centimeter voering over de buitenrand laat hangen; deze kan worden gesneden en netjes gemaakt zodra je de voering op zijn plaats hebt.

Zodra de voering op zijn plaats is bevestigd, spreid je deze uit in de structuur en zorg je ervoor dat deze de steunbalken bedekt.

Als je de afdekking al hebt aangebracht, raak dan niet in paniek... je kunt de voering toevoegen door deze aan de binnenkant van het hout vast te nieten, spijkeren of schroeven.

Bevestig de voering op zijn plaats met behulp van de pluggen

Gebruik een handmes om insneden te maken voor de pluggen om de voering op zijn plaats te bevestigen

De interne steunbalken moeten bekleed worden - zorg dat ze niet zichtbaar zijn!

Dit is de juiste manier om een verhoogde bak te bekleden

#3 De bovenste afdekkingslaag toevoegen

Als je tevreden bent met de positionering van de voering, knip je overtollige of overhangende voering af, sla de afdekkingslaag met de hamer vast en vul de bak met aarde!

Snij alle overtollige voering voorzichtig af met een handmes

Voeg na het bijsnijden de afdekking toe en klaar is kees!

Download en print onze handige gids "Hoe installeer ik een beschermende voering

Nu ben je klaar om te gaan kweken!

Nu je verhoogde bak volledig bekleed is, ben je helemaal klaar om aan je kweekproject te beginnen. Of dat nu groente, fruit of sierplanten zijn, met een verhoogde bak van WoodBlocX ben je verzekerd van vele jaren kweekplezier.

Bekleed andere WoodBlocX-ontwerpen op dezelfde manier

Wij raden aan om alle WoodBlocX-structuren te voeren, inclusief keermuren, plantenbakken met zitplaats en op maat gemaakte ontwerpen. Het is essentieel om alle binnenwanden en steunbalken die in contact komen met aarde te bekleden.

Al onze verhoogde vijvers worden geleverd met duurzame, flexibele folies die tijdens het installatieproces op maat moeten worden gesneden.

Begin met kweken met een verhoogde bak van WoodBlocX die lang meegaat

Onze verhoogde bakken zijn snel en eenvoudig te bouwen, sterk en vooral duurzaam om je vele jaren kweekplezier te geven!

Onze verhoogde bakken kunnen in verschillende vormen worden gemaakt, waaronder rechthoeken, vierkanten, cirkels, L-vormen en zelfs achthoeken. Je kunt direct een prijs opvragen met onze  website-rekentool voor verhoogde bakken. Als je iets volledig op maat nodig hebt, gebruik dan onze gratis ontwerpservice.

De ontwerpmogelijkheden met WoodBlocX zijn eindeloos!