Bezig met laden...
How to build a garden pond using WoodBlocX

In deze blogpost leggen we uit hoe je met WoodBlocX snel, eenvoudig en zonder speciaal gereedschap een tuinvijver bouwt.

Het mooie aan verhoogde vijvers is dat je geen groot gat hoeft te graven! Een WoodBlocX-vijver kan je op elk oppervlak plaatsen, zelfs op een terras. Onze vijvers zijn net zo eenvoudig te monteren als onze moestuinbakken. We kunnen zelfs berekenen welke maat voering je nodig hebt voor je vijver. Kies uit ons aanbod aan kant-en-klare vijverkits, gebruik onze handige rekentool om een prijs te berekenen voor vijvers op maat of stuur ons uw ideeën via onze gratis ontwerpdienst en wij maken een uniek vijverontwerp voor jouw tuin.

Maak de perfecte vijver

We hebben twee soorten vijvers die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen en maten:

Enkelwandige vijvers
Vanaf 1-2m

Deze kleine vijvers zijn ideaal voor kleinere tuinen en buitenruimtes. Deze ontwerpen variëren van 1-2 m groot, omdat de enkele wand slechts een bepaalde hoeveelheid waterdruk aankan.

Bekijk ons aanbod aan kleine vijvers.

How to build a garden pond using WoodBlocX

Dubbelwandige Vijvers
Groter dan 2m

Onze ontwerpen voor grote vijvers kunnen veel meer druk aan en kunnen tot een hoogte van 1250 mm worden gebouwd. Onze ontwerpen hebben een binnenwand die 750 mm dunner en korter is dan de buitenwand.

Bekijk ons aanbod aan grote vijvers.

How to build a garden pond using WoodBlocX

Watervallen & Vijverfolie

We leveren geen watervallen voor vijvers, maar we kunnen je WoodBlocX-ontwerp wel aanpassen zodat je dit kan toevoegen. Voor vijvers van minder dan 2m verkopen we een PVC-vijverfolie (apart verkrijgbaar). Neem voor vijvers van meer dan 2 meter contact met ons op om een op maat gemaakte PVC-folie te bestellen.

Handige hulpmiddelen om bij de hand te hebben voordat u begint met bouwen:

  • Waterpas voor het controleren van het oppervlak waarop u wilt bouwen
  • Een hamer om de BlocX op zijn plaats te kloppen
  • Een snijmes of kleine handzaag om de deuvels op de laatste laag BlocX af te snijden zodat de afdekking erop geplaatst kan worden
  • Een uitschuifbaar mes (of iets dergelijks) om insnijdingen te maken voor de vijverfolie
  • Hoekbeugels als je je vijver op beton bouwt, anders zijn er grondpennen voor constructies op gras en aarde om de structuur aan de grond te bevestigen

Zo bouw je een tuinvijver met WoodBlocX...

WoodBlocX raised pond

De levering ziet er ongeveer zo uit en bevat alles wat je nodig hebt: houten blokken, afdekkingslaag, deuvels, hoekplaten (en PVC-vijverfolie als je dit ook besteld hebt). Alle houten onderdelen zijn op maat gesneden.

How to build a raised pond

Eenmaal je beslist hebt waar je je vijver in de tuin wil positioneren, dan kan je het oppervlak effenen en de onderste laag uitleggen. Volg de instructies om te controleren waar eventuele steunbalken en hoekplaten moeten worden geplaatst.

How to build a raised pond

We gebruiken deuvels (pluggen) om de structuur bij elkaar te houden. Klop deze eenvoudig met een hamer in de daarvoor voorziene gaten volgens de instructies.

How to build a WoodBlocX pond

Hoekplaten voor extra stabiliteit worden op de hoeken van de laatste laag onder de afdekkingslaag geplaatst. Zodra je de laatste laag vóór de afdekking hebt bereikt, snijd je drie inkepingen van de deuvels af met een snijmes of een kleine handzaag. Nu ben je klaar om de voering te plaatsen.

Je moet de voering afsnijden zodat deze over de toplaag past. Het waterniveau moet altijd lager zijn dan de toplaag om lekken te voorkomen. Breng ten slotte de toplaag aan met een hamer en een extra stuk hout om ervoor te zorgen dat je de bovenste laag niet beschadigt.

Zo bouw je een verhoogde vijver met WoodBlocX!

Vijver Inspiratie

Bespoke raised ponds
Raised timber pond

Begin je tuinproject vandaag nog

Onze vooraf ontworpen kits, vijver-rekentool en ontwerpteam zijn hier om je te helpen precies te vinden wat je nodig hebt voor je tuin.

Wat onze klanten zeggen over onze vijvers

Zie hier voor nog meer klantenbeoordelingen.

De voordelen van tuinvijvers

Water in de tuin biedt een enorme toegevoegde waarde voor de lokale flora en fauna. Dieren en insecten genieten van het water, vogels kunnen er drinken en in baden en ook amfibieën zoals kikkers, padden en zelfs salamanders zullen zich er thuis in voelen. Dankzij deze extra fauna in de tuin, zullen je planten ook profiteren; amfibieën zijn geweldige slakkeneters, en de toegenomen diversiteit aan insecten zal andere insecten aantrekken die zich tegoed doen aan bladluizen en andere plagen. En natuurlijk is al dit leven fascinerend om te observeren.

Beste beplanting voor tuinvijvers

Alle vijvers profiteren van een diversiteit aan beplanting. Grofweg kunnen ze worden onderverdeeld in drie soorten: waterplanten of hydrofyten, drijvende planten en de randbeplanting. Hoe je je vijver ook beplant, zorg er altijd voor dat je een soort helling toevoegt zodat dieren zoals kikkers en vogels veilig in en uit het water kunnen en niet verdrinken.

Hier zijn enkele goede keuzes uit elk van de plantengroepen om je WoodBlocX-vijver een goede start te geven:

  • Randbeplanting. Dit zijn de planten die aan de waterkant leven - en hoewel ze hun wortels graag in permanent vochtige grond hebben, worden hun bladeren en bloemen boven het oppervlak gedragen. Gele vlagirissen (Iris pseudoacorus) en een verscheidenheid aan biezen en riet geven een natuurlijke uitstraling. Je moet planken aan de rand van je vijver maken (of de potten op een laagje baksteen zetten is prima!) zodat de potten van de beplanting op de juiste diepte/hoogte staan ​​- raadpleeg het etiket voor deze informatie.
  • Drijvende planten (ook wel waterplanten genoemd). Waterlelies zijn het populairst van deze groep en leuk om mee te nemen. Ze zijn verkrijgbaar in een reeks kleuren, maar Nymphaea odorata-soorten zullen zowel geur als prachtige bloemen toevoegen.
  • Hydrofyten. Deze zijn essentieel om het water gezond te houden, maar kunnen elk jaar moeten worden verminderd om te voorkomen dat ze de vijver overnemen. De meeste leven ondergedompeld in het water. Goed voor kleinere vijvers zijn Hottonia palustris (waterviolet) die in het voorjaar paarse bloemen op het wateroppervlak draagt ​​en Eleocharis acicularis (watergras).

Om de look echt af te maken, bieden sommige WoodBlocX-vijvers de mogelijkheid om moestuinbakken toe te voegen aan de zijkant van, maar geen deel van, de vijver voor een complete, mooie, rustgevende en natuurvriendelijke vijver.