Bezig met laden...

Hoe maak je je tuin konijnbestendig?

Als je dicht bij velden en heggen woont, kan het zijn dat er af en toe konijnen in je tuin komen! Deze schattige kleine beestjes zijn best interessant om naar te kijken, maar ze kunnen ontzettend veel problemen in de tuin veroorzaken, met name als je groenten of fruit kweekt. Het goede nieuws is dat er humane manieren zijn om je tuin konijnbestendig te maken en je planten en groenten intact te houden.

Wat trekt konijnen naar je tuin?

Konijnen zijn voortdurend op zoek naar een veilige voedselbron en als je dicht bij velden, boerderijen, bossen of een grote heg woont, is de kans groot dat er konijnen in de buurt zijn. Jouw tuin is voor konijnen ook een plaats waar ze veilig zijn voor roofdieren en een grote variatie aan voedsel vinden. De perfecte plek dus om een smakelijke maaltijd te nuttigen.

Wat eten konijnen?

Ja, ze eten wortels, maar ze zullen zich ook een weg vreten door al je eetbare groenten, kruiden, erwten, viooltjes, rozen, de meeste jonge malse planten, zaailingen en nog veel meer. Geen wonder dat meneer McGregor [uit Peter Rabbit] genoeg had van konijnen in zijn tuin. Het goede nieuws is dat ze ook van brandnetels, vogelmuur en paardenbloemen houden, dus ze helpen je een handje met onkruid wieden en maaien zelfs het gazon voor je!

Hoe herken je of je een probleem hebt met konijnen?

Er zijn een paar manieren om te zien of je een probleem met konijnen hebt in je tuin... allereerst zullen ze kleine boodschappen voor je achterlaten dat ze op bezoek zijn geweest in de vorm van konijnenkeutels. Als je lang gras en heggen in je tuin hebt, zie je in de zomermaanden wellicht kleine paden die platgelopen of platgesprongen zijn, planten en scheuten die tot de grond zijn afgeknaagd en natuurlijk konijnenholen op verscholen plaatsen of zandbanken. Of misschien zie je ze gewoon ongegeneerd van je tuin genieten!

Hoe bescherm je je tuin tegen konijnen

Er zijn enkele praktische manieren om jouw tuin op humane wijze tegen die wilde beestjes te beschermen door ofwel verhoogde plantenbakken te gebruiken om de hoogte van je gewassen en planten te verhogen, of door bepaalde variëteiten te planten die ze niet eten.

Planten die konijnen afschrikken

Er zijn een aantal planten die je in je tuin kunt opnemen om ze af te schrikken; hier is een lijst van 45 soorten. Hoewel er een grote verscheidenheid aan eenvoudig verkrijgbare soorten op de lijst staat, wil je deze planten misschien niet persé in je tuin hebben. Gelukkig zijn er andere manieren om je tuin konijnbestendig te maken.

Afrikaantjes

Sieruien (alliums)

Slaapmutsje (Californische klaproos)

Akelei

Konijnbestendige moestuinbakken

Gebruik hoge verhoogde bakken om je groenten, fruit en planten tegen konijnen te beschermen. Verhoog de hoogte van je beplanting tot boven de 0,50 m, want sommige konijnen kunnen anders nog steeds bij de planten komen door op hun achterpoten te staan. Onze verhoogde bakken kunnen op verschillende hoogtes worden gebouwd en we raden aan om te kiezen voor een hoogte tussen 0,55 m en 0,95 m voor moestuinbakken en borders die bescherming tegen konijnen nodig hebben. Verhoogde bakken en plantenbakken die op deze hoogte zijn gebouwd bieden verzekerde bescherming en goede toegankelijkheid omdat je niet hoeft te bukken om je planten en groenten te planten, verzorgen en water te geven.

Onze hoge plantenbakken zijn ook fantastisch om ander ongedierte, zoals naaktslakken en slakken, af te schrikken. De hoogte van de bakken in combinatie met het ruw gezaagde hout zijn een geweldig afschrikmiddel.

Na gesprekken met onze klanten hebben we de perfecte konijnbestendige plantenbak-kit ontworpen. Met een hoogte van 0,65 m en 3 m L x 1,125 m B bieden deze twee verhoogde bakken bescherming tegen konijnen en volop ruimte voor het kweken van heerlijke groenten en fruit. Heb je een andere maat nodig? Je kunt ook je eigen verhoogde bak ontwerpen met onze rekentool voor verhoogde bakken.

Verhoogde bakken met gewasbeschermers

Als je liever geen extra hoge plantenbak hebt, kun je overwegen om gewasbeschermers aan je plantenbak toe te voegen. Onze verzinkte stalen beschermers kunnen worden gebruikt om een net helemaal rond je bak vast te klemmen als bescherming tegen alle ongedierte in de tuin, waaronder konijnen, naaktslakken, slakken, kleine koolwitjes, kriebelmuggen en tuinvogels.

Met behulp van gewasbeschermers kun je verhoogde bakken van elke vorm en hoogte beschermen. Gebruik onze rekentool voor verhoogde bakken voor moestuinbakken met standaardvormen - rechthoeken, vierkanten, cirkels, L-vormen en achthoeken - of bekijk ons brede aanbod aan kant-en-klare kits.

Verhoogde tuinborders

Als konijnen een probleem zijn in je tuin, kun je de borders ook verhogen! Verhoogde tuinborders zijn bijzonder mooi en met WoodBlocX kun je ook extra elementen toevoegen, zoals andere vormen, rondingen en zitplekken.

We raden wederom aan om te kiezen voor hoogtes vanaf 0,55 m om ze volledig konijnbestendig te maken. Er zijn drie snelle, eenvoudige manieren om een WoodBlocX-tuinborder te bestellen. Gebruik onze handige rekentool voor tuinborders, bekijk onze ontwerpen voor tuinborders of maak gebruik van onze gratis ontwerpservice. De laatste optie is enorm populair voor tuinborders, omdat die in alle vormen en maten komen en door gebruik te maken van deze service kun je ook extra elementen in je ontwerp opnemen, zoals hoeken, rondingen of zitplekken. Zie hieronder hoe onze klanten hun tuinborders hebben verhoogd.

De voordelen die WoodBlocX biedt om je tuin konijnbestendig te maken

Kies de hoogte en vorm die bij jou passen

Kies voor hoogte als ultieme bescherming tegen konijnen of houd het laag met gewasbeschermers om de kleine plaagdieren op afstand te houden. Met onze gratis ontwerpservice heb je de vrijheid om iets te maken dat perfect bij jouw ruimte past.

Snel en eenvoudig te bouwen

Alles wat je nodig hebt is op maat gesneden en je hoeft absoluut niet te zagen, schroeven of boren om met WoodBlocX te bouwen; het enige dat je nodig hebt, is een klomphamer. Bekijk onze video Hoe je met WoodBlocX bouwt om te zien hoe eenvoudig het is!

Bouw waar je wilt

Onze lichtgewicht onderdelen zijn gemakkelijk naar de tuin te transporteren en je kunt onze constructies op elke ondergrond bouwen, inclusief gras, aarde, asfalt, bestrating en beton.  Het enige wat je nodig hebt is een vlakke ondergrond!

Sterk, duurzaam en gaat lang mee

Onze constructies zijn supersterk en zullen niet barsten, kromtrekken of rotten. Ze zijn gebouwd om 15 jaar mee te gaan en als je een voering aanbrengt, gaat je verhoogde bak of border zelfs nog langer mee.

Maak je tuin konijnbestendig met WoodBlocX

Ga vandaag nog aan de slag

Maak je tuin snel en eenvoudig konijnbestendig met onze verhoogde bakken en borders. Koop onze konijnbestendige verhoogde bakken, ontwerp je eigen tuinbak met onze rekentools voor verhoogde bakken of tuinborders of laat ons team een op maat gemaakt ontwerp maken via onze gratis ontwerpservice.

We staan klaar om je te helpen jouw tuin te veranderen in een zone die vrij is van schadelijke dieren.