Bezig met laden...

De 'keyhole' of 'sleutelgat' tuinmethode is oorspronkelijk ontwikkeld om gewassen te planten en oogsten in droge klimaten. Tegenwoordig wordt de methode veel vaker gebruikt om planten te kweken op minimale ruimte en met minder water in je eigen tuin.

De methode maakt gebruik van sleutelgatvormige verhoogde moestuinbakken voor een duurzame benadering van voedselproductie met minder verspilling.

Als u een keyhole tuinbak wilt bouwen, hebben wij de perfecte oplossing!

Wat is sleutelgat tuinieren?

De traditionele sleutelgat-tuin bestaat uit een verhoogd rond tuinbed met een wigvormige uitsnijding aan één kant die gemakkelijke toegang biedt tot een centrale compostruimte en ruimte voor beplanting aan alle kanten.

Het centrale compostgedeelte werkt als bemesting voor de planten en vult op natuurlijke wijze de voedingsbodem aan.

De aarde die wordt gebruikt bij het sleutelgat tuinieren, is speciaal gelaagd (met drainage) om vocht en voedingsstoffen beter vast te houden, waardoor planten de beste kans hebben om gezond en sterk te groeien.

De compostmand in het midden van de verhoogde tuinbak in sleutelgatvorm wordt gebruikt om de planten water te geven en de grond diep in de verhoogde bak vochtig te houden. Deze methode van water geven pal in het midden zorgt voor regelmatige voedingsstoffen voor de planten.

Biologische voedselresten en papierwaren die anders in het vuilnis zouden belanden, worden gerecycled, wat ook helpt om afval te verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat sleutelgat tuinieren oorspronkelijk was bestemd voor warme, droge gebieden, wat betekent dat ze water beter vasthouden en niet zo vaak hoeven te worden bewaterd als andere soorten verhoogde bedden.

Sleutelgattuinen zijn één van de vele creatieve aanpassingen die worden gebruikt om klimaatverandering tegen te gaan en de ecologische duurzaamheid te verbeteren. De keyhole-tuinmethode, afkomstig uit Afrika, is populair geworden in andere hete, droge klimaten over de hele wereld, zoals Texas en Samoa.

Het gebruik van 'Keyhole' tuinbedden is ook een populaire kweekmethode in veel Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk vanwege hun functionele ontwerp en de mogelijkheid om het waterverbruik te verminderen.

Wat kan ik in een sleutelgattuin kweken?

Keyhole tuinbakken creëren de ideale omgeving voor het kweken van diverse planten. Door de vorm ervan kunnen planten tevens dicht bij elkaar worden gezaaid om de opbrengst te maximaliseren. Bladgroenten en wortelgroenten zoals wortelen en uien zijn dol op deze manier van tuinieren. Vermijd het kweken van planten met uitgebreide wortelstelsels, zoals tomaten of courgette.

Onze handige lijst bevat de perfecte planten om te kweken en planten die niet worden aanbevolen.

(Wortel- en Bladgroenten)

  • Wortels
  • Knoflook
  • Bieten
  • Radijsjes
  • Uien
  • Spinazie
  • Sla
  • Kruiden

(uitgebreid wortelstelsel)

  • Kool
  • Peper
  • Aubergines
  • Chili
  • Aardappelen
  • Maïs
  • Tomaten

Er zijn zoveel positieve redenen om de keyhole-tuinmethode te gebruiken bij het kweken van gewassen - 1. het verminderen van het waterverbruik, 2. gemakkelijke toegang en 3. het maximaliseren van de opbrengst!

Keyhole verhoogde bedden houden vocht beter vast, wat betekent dat u uw planten tijdens het groeiseizoen niet zo vaak water hoeft te geven. Bovendien creëert het centrale gebied in het hart van het verhoogde bed een duurzame manier om nieuwe compost te genereren en meer te recycleren.

De mogelijkheid om planten dichter bij elkaar te zaaien (vergeleken met andere traditionele tuinbouwmethoden) zorgt voor een compactere methode van landbouwproductie, waardoor de algehele productie en opbrengst verbetert. Wanneer de tuinbakken worden gevuld met een laag drainage en een goede toplaag, hoeft u bij sleutelgattuinieren maar heel weinig onkruid te wieden!

Dankzij de extra hoogte van de verhoogde moestuinbakken en de gemakkelijke toegang tot het midden ervan, is het sleutelgat tuinieren ook minder belastend voor de rug - dankzij de slimme sleutelgatvorm kan u alle delen gemakkelijk met de handen bereiken zonder ruimte te verliezen.

Het sleutelgat ontwerp is daarom ook veel toegankelijker voor kinderen, oudere mensen, of mensen met beperkte mobiliteit. Iedereen kan zo in de eigen tuin planten, wieden en oogsten! De hogere ligging van de moestuinbak vermindert ook drastisch het risico dat ongedierte, huisdieren of andere mensen op je kostbare beplanting trappen!

Tips en tricks

  • Boomschors – Voeg een laag gedroogde bladeren of versnipperde boomschors van 5 cm toe rond de basis van de planten. Dit wordt "mulchen" genoemd en voorkomt dat het vocht in de bodem verdampt.
  • Positie – Zoek een relatief vlakke plek. Vermijd laaggelegen plaatsen waar water zich van nature verzamelt. Zorg ervoor dat de plek die je kiest ten minste zes uur direct zonlicht per dag krijgt.
  • Compost – Volg het ultieme recyclingproces: Gebruik droge bladeren, gemaaid gras en overgebleven organisch afval (geen vlees) om je composthoop in het midden op gang te krijgen! Voeg wat water toe om het proces te versnellen. Vergeet niet om de omringende aarde naar beneden af te hellen, weg van de centrale composthoop, zodat voedingsstoffen naar de randen van de verhoogde tuinbak kunnen stromen.
  • Bewatering - Geef je sleutelgattuin water in het midden, daar waar de compostering aan de gang is. Deze bewateringsmethode filtert door de compost en sijpelt vervolgens naar buiten, waardoor voedingsstoffen perfect verdeeld worden!
  • Onderhoud - Alle drie tot vier jaar wordt aanbevolen om het compostgedeelte schoon te maken. Je kan de overgebleven compost verwijderen en met een nieuwe composthoop beginnen. Je kan je verhoogde tuinbak dan ook met een hogedrukreiniger afspuiten om deze er weer fris uit te laten zien.

Mogelijke problemen

Problemen met ongedierte? Zoals bij alle methoden van tuinieren, kunnen ongedierte soms uw planten in handen krijgen. Kippengaas is hiervoor een prima oplossing omdat het de ongewenste dieren buiten houdt. Als alternatief kunt u WoodBlocX gewasbescherming met gaas gebruiken om een ​​goedkope beschutte ruimte te creëren.

Te veel regen? Voeg een dakje toe om overtollige regen weg te leiden van het centrale compostgedeelte. Een extra dak kan ook helpen om de compost vochtig te houden tijdens periodes van droogte.

Ruikt je sleutelgattuin niet goed? Het midden mag niet stinken, dit kan betekenen dat uw composthoop uit balans is en aandacht nodig heeft - leer hoe je stinkende compost kunt stoppen!

Nu beginnen met een WoodBlocX 'Keyhole' Moestuinbak

Omdat we steeds meer interesse van onze klanten in het Verenigd Koninkrijk en Europa voor sleutelgat tuinieren opmerkten via onze gratis ontwerpservice, hebben we een verhoogde moestuinbak met sleutelgatvorm ontworpen die u compleet kunt kopen en bij u thuis kunt laten bezorgen.

Deze verhoogde moestuinbak is ontworpen om meer dan 15 jaar mee te gaan wanneer deze wordt geïnstalleerd volgens onze richtlijnen en is een geweldige oplossing om thuis een toegankelijke tuinruimte te creëren.

Ons gepatenteerde constructiesysteem met hout en pluggen creëert een duurzame structuur die snel en gemakkelijk te bouwen is (net als Lego!). De houten onderdelen in uw kit zijn allemaal voorgesneden, waardoor er geen extra trim of materiaalverspilling nodig is.

Onze verhoogde 'Keyhole' moestuinbak is niet alleen praktisch, maar ziet er ook natuurlijk mooi uit en voegt vorm en structuur toe aan je tuin en/of buitenruimte.

Het enige dat je moet doen, is de centrale compostruimte installeren om het sleutelgat tuinieren te starten!

Als je een op maat gemaakte kit voor uw tuin nodig heeft, kunnen we ook een oplossing op maat maken die perfect bij uw ruimte past.