Hoe je een WoodBlocX-plantenbak waterpas maakt op een harde ondergrond

Stapsgewijze instructies om jouw verhoogde plantenbak waterpas te maken op een hellende betonnen basis

Als je de perfecte plek hebt voor een verhoogde plantenbak, maar de harde ondergrond is niet vlak, dan hebben we een beproefde doe-het-zelfoplossing voor je WoodBlocX-project. Met een paar planken hout, een waterpas en wat beton zorg je ervoor dat jouw WoodBlocX-structuur loodrecht is en er goed uitziet voordat je gaat planten!

Deze methode is alleen geschikt voor onze kleinere plantenbakken die eenmaal gebouwd nog steeds kunnen worden verplaatst en iets kunnen worden opgetild. Voor grote plantenbakken is het essentieel dat de ondergrond correct is geëgaliseerd voordat je begint, omdat bouwen op een ongelijke ondergrond later in het project uitlijningsproblemen geeft – lees onze algemene bouwinstructies voor meer informatie.

Bouwen op lastige oppervlakken

Omdat veel opritten en terrassen een lichte helling hebben om waterophoping te voorkomen, kunnen het lastige locaties zijn om te bouwen met WoodBlocX. In plaats van de harde ondergrond vóór het bouwen te egaliseren door tuintegels te verhogen of in het oppervlak te snijden (wat ongelooflijk moeilijk kan zijn), is het eenvoudiger om eerst de plantenbak te bouwen en de structuur pas waterpas te maken als deze klaar is.

We hebben stapsgewijze instructies gemaakt om jouw verhoogde plantenbak waterpas te maken op een hellende betonnen ondergrond. Deze egalisatie-oplossing kan ook op andere typen harde ondergrond worden gebruikt, zoals asfalt, terrassen en bestrating.

1. Bouw je plantenbak op een ongelijke harde ondergrond

Bouw je WoodBlocX-plantenbak aan de hand van de laag-voor-laag bouwinstructies (die zijn bijgevoegd bij de e-mails van je bestelling) op de ongelijke ondergrond. Normaal gesproken raden we aan om een beschermende voering onder de afdekkingslaag aan te brengen, maar voor dit type project is het beter om dit later te doen.

Bevestig de hoekbeugels ook niet, want je moet de plantenbak bij de volgende stappen nog kunnen verplaatsen – deze grondbevestigingen kunnen later worden geplaatst.

Op dit punt kun je je waterpas gebruiken om te zien hoe ongelijk je structuur staat. Zelfs de kleinste helling kan ervoor zorgen dat je plantenbak verre van loodrecht is als hij eenmaal is gebouwd!

2. Maak je plantenbak waterpas door er stukken hout onder te leggen

Terwijl je de waterpas bovenop de structuur laat liggen, plaats je extra stukken hout onder de rand van de structuur om deze waterpas te maken. Als je geen hout over hebt, gebruik dan iets sterks en stabiels dat het gewicht van de bak kan dragen, zoals bakstenen.

Deze blokken onder de structuur moeten binnen de plantenbak passen en mogen nergens uitsteken. Deze steunblokken moeten later vanaf de binnenkant worden verwijderd.

Het is altijd handig om in dit stadium een paar extra handen en ogen te hebben om je te helpen, zodat je de waterpas niet steeds moet dubbelchecken terwijl je blokken onder de randen plaatst!

3. Bevestig houten planken aan de buitenkanten van je plantenbak

Nadat je de plantenbak met stukken hout waterpas hebt gemaakt, is het tijd om planken aan de buitenkanten te bevestigen om een container te maken waaruit het te storten beton niet kan weglopen.

Lange, op maat gezaagde houten planken zijn het handigst voor deze klus; ze moeten volledig aansluiten op de harde ondergrond en stevig aan de plantenbak worden bevestigd. Deze planken zorgen voor een betonnen vorm rond de plantenbak en houden de structuur op zijn plaats terwijl het beton hard wordt.

Zorg ervoor dat je planken gebruikt die breed genoeg zijn om het hoogteverschil te overbruggen dat ontstaat bij het waterpas maken van de plantenbak; als er openingen zijn, kan het beton weglopen! Bevestig de houten planken met stevige spijkers aan de plantenbak. Hierdoor zijn er minder zichtbare markeringen wanneer je deze planken verwijdert nadat het beton is uitgehard. Laat de spijkers wat uitsteken, zodat je ze later eenvoudig kunt verwijderen.

4. Meng beton en giet het op de bodem (laat het uitharden)

Nu de plantenbak waterpas staat en de houten constructie aan de buitenkant goed wordt ondersteund, is het tijd om de houten steunblokken vanaf de binnenkant van onder de structuur te verwijderen.

Meng beton volgens de instructies van de fabrikant en giet het beton op de bodem van de bak om de ruimte op te vullen die ontstaat door het waterpas maken. Je moet voldoende beton gebruiken om het hoogteverschil tussen de ondergrond en de eerste laag WoodBlocX op te vullen.

Het is het beste om een kruiwagen en spa te gebruiken, zodat je erop kunt letten dat er geen beton op de rest van de houten plantenbak terechtkomt. Zorg ervoor dat je het beton in de openingen duwt voor een nette, gladde afwerking voor de vorm. Laat het beton de nodige tijd uitharden.

5. Verwijder de houten planken, plaats grondbevestigingen en breng een voering aan

Als het beton eenmaal is uitgehard, is het tijd om de houten planken waarmee je de vorm hebt gemaakt te verwijderen. Gebruik de achterkant van je hamer om de spijkers aan alle kanten van de structuur voorzichtig te verwijderen.

Hoewel de plantenbak nu op een betonnen vorm staat, is het nog steeds beter om hoekbeugels aan de binnenkant te plaatsen en die aan de harde ondergrond en de eerste laag WoodBlocX te bevestigen. Deze bieden de plantenbak extra ondersteuning en voorkomen ongewenste beweging.

Het is belangrijk om een beschermende voering aan de binnenkant van de structuur aan te brengen om een geschikte ruimte te maken om aarde vast te houden en de levensduur van jouw WoodBlocX te maximaliseren. Je kunt de binnenvoering tot de hoogte van de afdekkingslaag bevestigen met een nietpistool of spijkers. Maak geen afvoergaten in de onderkant van de voering, want dit water kan nergens heen. Maak in plaats daarvan een diepe drainagelaag van grind (minimaal 15 cm diep) om overtollig water op te vangen.

6. Vul met aarde en planten!

Nadat je de plantenbak hebt gevoerd en een geschikte drainagelaag hebt toegevoegd, is het tijd om planten te zetten!

Wij raden altijd aan om een hoogwaardig mengsel van tuinaarde en compost voor plantenbakken te gebruiken om je planten de beste start te geven. Ons team kan je helpen bepalen hoeveel grond je nodig hebt voor je WoodBlocX-project – neem gerust contact met ons op.

Voor dit project hebben we een mix van hebes, coniferen en heideplantjes geplant die groenblijvend zijn, zodat de plantenbak er het hele jaar door aantrekkelijk uitziet. Planten groeien altijd sneller dan je denkt, dus laat voldoende ruimte rond elke plant voor nieuwe groei.

Klaar is Kees!

Gefeliciteerd! Je bent klaar met je WoodBlocX-project. Nu is het tijd om met je nieuwe plantenbak te pronken en er nog vele jaren plezier van te hebben.

Als je inspiratie zoekt, kijk dan eens naar onze pagina’s Tuinen van klanten waar je voor- en na-foto’s ziet van andere geweldige WoodBlocX-projecten.

Ontwerp je eigen verhoogde bak

Kies de maat van je plantenbak en krijg direct een prijs op onze website! WoodBlocX-kits zijn eenvoudig te bouwen en omdat je geen elektrisch gereedschap nodig hebt, kan iedereen meehelpen. Voor maatwerkprojecten kun je gebruik maken van onze gratis ontwerpservice.