Bezig met laden...

Hoe je een kleine natuurvijver in je tuin aanlegt

Het aanleggen van een vijver in de tuin kan een grote impact hebben op de fauna in je omgeving. Zelfs een kleine vijver helpt bij het scheppen van nieuwe leefgebieden voor diverse diersoorten, van amfibieën tot vogels, dankzij het water en de planten die je erbij kiest. Bij ons vind je alles wat je moet weten over het plannen, bouwen, vullen, beplanten en onderhouden van een kleine natuurvijver.

Waar moet je een natuurvijver bouwen?

Je kunt een natuurvijver vrijwel overal in de tuin aanleggen. Let er alleen op dat je locatie volop zonlicht en wat schaduw krijgt. Als je een vijver op grondniveau aanlegt, kies dan een plek die vanuit alle richtingen goed zichtbaar is om ongelukken te voorkomen.

Als je kinderen hebt, is een verhoogde tuinvijver ideaal, omdat die voor iedereen zichtbaar is en je hem bovendien kunt afdekken. Onze vijvers kunnen op elke ondergrond worden gebouwd, zodat je direct op een hard oppervlak zoals een terras, bestrating of vlonder of op een zachte ondergrond zoals een gazon of aarde kunt bouwen.

Wanneer moet je een natuurvijver aanleggen?

Natuurvijvers kunnen op elk moment van het jaar worden aangelegd, maar de herfst is een goed moment zodat de planten zich in de winter goed kunnen inwortelen, klaar voor de lente. Bovendien wordt de vijver regelmatig bijgevuld met vers regenwater.

Hoe bouw je een natuurvijver van WoodBlocX?

WoodBlocX-vijvers zijn verhoogde vijvers die op exact dezelfde manier als onze verhoogde bakken worden gebouwd, met onze BlocX en sterke pluggen. Ze kunnen op elke ondergrond worden gebouwd, zoals een gazon, aarde, terras, beton, enz. Afhankelijk van de opgegeven ondergrond leveren we grondpennen (zachte grond) of hoekplaten (harde ondergrond).

  1. Bereid de grond voor. Zorg dat de ondergrond vlak is voordat je begint. Misschien moet je de grond eerst egaliseren door wat aarde uit te graven of zelfs wat zand toe te voegen.
  2. Voeg een zandlaag toe aan de basis om de voering te beschermen.
  3. Leg de eerste laag BlocX van je vijverbak uit en zorg dat je tevreden bent met de positie.
  4. Voeg de eerste laag pluggen toe aan de BlocX. Neem elk blok weg van de geëgaliseerde grond om te voorkomen dat de ondergrond door het inhameren ongelijk wordt en plaats de blokken met plug vervolgens terug.
  5. Volg de meegeleverde stapsgewijze instructies en bouw de vijver op tot de laatste laag voordat je de afdekkingslaag toevoegt.
  6. Plaats de vijverfolie in de structuur en laat voldoende materiaal over om over de laatste laag pluggen heen te leggen.
  7. Maak insneden waar elke plug komt en bevestig de voering over de pluggen.
  8. Voeg de afdekkingslaag toe en snij overtollige voering weg.
  9. Vul de vijverbak met water uit een regenton of een ander regenwateropvangsysteem.

Ideeën voor kleine natuurvijvers voor jouw tuin

Onze klanten maken al meer dan tien jaar gebruik van WoodBlocX om kleine natuurvijvers en grote waterpartijen in hun tuinen aan te leggen. Ons modulaire systeem is een geweldig alternatief voor houten planken, omdat je met WoodBlocX veel gemakkelijker kunt bouwen en het ook langer meegaat. Kijk eens naar enkele foto’s van onze klanten en oordeel zelf.

Redenen om voor een vijver van WoodBlocX te kiezen

  • Alles wat je nodig hebt om te bouwen wordt meegeleverd
  • Snel en eenvoudig bouwen met stapsgewijze instructies
  • Geen snij-, boor- of speciaal gereedschap nodig
  • Sterk, duurzaam om lang mee te gaan
  • Onderdelen zijn voorgeboord en daarna behandeld voor extra stevigheid
  • Gemaakt van duurzaam gewonnen hout uit het VK

De beste planten om aan een natuurvijver toe te voegen

Een kleine vijver heeft slechts een paar zorgvuldig geselecteerde waterplanten nodig om goed te gedijen. Er zijn drie soorten vijverplanten die ideaal zijn voor kleine vijvers, te weten:

Oeverplanten - Deze worden langs de randen van de vijver geplaatst en zijn niet persé nodig voor verhoogde tuinvijvers omdat ze vaak worden gebruikt om de oevers te stabiliseren of op de oevers worden geplant.
Zuurstofplanten - Deze onderwaterplanten geven zuurstof af onder water en zijn essentieel om het water helder te houden.
Drijfplanten - Deze planten zorgen voor schaduw in het water en zijn heel geschikt als beschutting voor de diersoorten die in de vijver leven.

BBC Gardeners World heeft een lijst samengesteld van de beste planten voor elk van de bovenstaande typen waterplanten. Meer informatie.

Hoe onderhoud je een natuurvijver?


Tijdens de eerste 12 maanden van jouw natuurvijver is onderhoud van het water misschien niet nodig. Als je een verhoogde WoodBlocX-vijver bouwt, hoef je de vijverbak zelf niet elk jaar te onderhouden.

Maak jouw vijver regelmatig schoon door dode bladeren en vuil die in het water terechtkomen en overwoekerde planten te verwijderen. Zo houd je de vijver schoon en gezond. Zuurstofplanten spelen een belangrijke rol om het zuurstofgehalte in het water gezond te houden.

 Hoe hebben dieren in het wild toegang tot een verhoogde vijver?

Vliegende dieren en insecten zullen geen enkel probleem hebben om hun weg te vinden naar jouw natuurvijver. Om je vijver toegankelijk te maken voor amfibieën zoals kikkers en salamanders, kun je overwegen om dichtbij een helling te bouwen waar ze gemakkelijk op en neer kunnen klimmen, of om plantenpotten van verschillende hoogten bij de vijver te plaatsen via welke ze met een beetje springen en klimmen bij de vijver kunnen komen. Als je gebruik maakt van onze gratis ontwerpservice, kunnen we een kleine natuurvijver met een extra plantenbak ontwerpen die door de dieren als opstapje kan worden gebruikt.

Zorg er ook voor dat de vijver ondiepe plekken heeft voor kikkers, bijvoorbeeld door stenen en vijverplanten in potten in de hoeken van de vijver te plaatsen.

Ontwerp je eigen kleine natuurvijver

Onze verhoogde vijverbakken zijn ideaal om een mooie natuurvijver in jouw tuin aan te leggen. Onze kits bevatten alles wat je nodig hebt om je vijver te bouwen en daarnaast leveren we ook duurzame PVC-vijverfollie.

Met WoodBlocX is het makkelijker dan ooit om je perfecte kleine natuurvijver te maken. Kijk eens naar ons aanbod van kant-en-klare kits voor kleine vijvers, gebruik ons rekentool voor verhoogde vijvers en voeg je eigen afmetingen toe of maak gebruik van onze gratis ontwerpservice en ons team zal je ideeën omzetten in een uniek ontwerp voor jouw specifieke situatie.