Bezig met laden...

Onze moestuinbakken zijn heel eenvoudig te bouwen. Alles wat je nodig hebt zit in je WoodBlocX bouwpakket! Hier leggen we uit hoe je een moestuinbak bouwt in één complete gids.

De houten onderdelen die worden gebruikt om onze doe-het-zelf verhoogde moestuinbakken te bouwen, zijn allemaal voorgesneden op maat. Het is dus helemaal niet nodig om het hout verder in stukken te zagen en op het einde van je project blijft er geen afval over. Het hele proces is dus snel en eenvoudig is. Hier bij WoodBlocX vinden we dat het bouwen van een moestuinbak voor je tuin ook leuk moet zijn!

Al onze tuinsets worden op dezelfde manier gebouwd. Of je nu een moestuinbak, zitgelegenheid, een vijver of een keermuur hebt besteld, dezelfde bouwmethode geldt voor iedere structuur.

Hier zijn enkele handige hulpmiddelen om bij de hand te hebben voordat je begint met de opbouw van je WoodBlocX product:
- Een waterpas voor het effenen van de ondergrond waarop je wilt bouwen
- Een hamer om de BlocX bouwstukken op hun plaats te kloppen
- Een snijmes of kleine handzaag om de deuvels op de laatste laag BlocX af te knippen zodat je de toplaag/afdekking kan plaatsen

Hieronder vind je de zes stappen voor het bouwen van je WoodBlocX-structuur:

De levering ziet er ongeveer zo uit en bevat alles wat je nodig hebt: houten blokken, afdekkingslaag, deuvels en hoekplaten. Alle houten onderdelen zijn op maat gesneden.

Eenmaal je beslist hebt waar je je moestuinbak in de tuin wil positioneren, dan kan het oppervlak effenen en de onderste laag uitleggen. Volg de instructies om te controleren waar eventuele steunbalken en hoekplaten moeten worden geplaatst.

We gebruiken deuvels (pluggen) om de structuur bij elkaar te houden. Klop deze eenvoudig met een hamer in de daarvoor voorziene gaten volgens de instructies.

Als je de eerste en tweede laag hebt voltooid, dan kan het een stuk sneller gaan. Blijf laag na laag omhoog werken.

Hoekplaten voor extra stabiliteit worden op de hoeken van de laatste laag onder de afdekkingslaag geplaatst.

Zodra je de laatste laag vóór de afdekking hebt bereikt, snijd je drie inkepingen van de deuvels af met een snijmes of een kleine handzaag. Dan kan je de toplaag op zijn plaats hameren. Gebruik een stuk hout om ervoor te zorgen dat je deze bovenste laag niet beschadigt.

Heeft mijn moestuinbak een voering nodig?

We raden altijd aan om een voering te gebruiken in onze moestuinbakken. Dit biedt extra bescherming voor het hout en zorgt er zo voor dat je de maximale levensduur uit je moestuinbak haalt.

Gebruik geotextiel of een dampremmende folie om de binnenwanden van uw verhoogd bed te bedekken. Het is niet nodig om voering aan de basis van de structuur toe te voegen als u deze op aarde of gras bouwt. Voor verhoogde bedden die op terrasverharding, beton of asfalt zijn gebouwd, raden we aan om de bodem en de wanden van het verhoogde bed iets omhoog te brengen.

Hoeveel aarde heb ik nodig?

Als je nog geen topgrond hebt om je moestuinbak te vullen, bereken dan hoeveel je nodig hebt met deze eenvoudige som:

lengte (m) x breedte (m) x hoogte (cm)

Als je aan de onderkant een drainagelaag toevoegt, trek je de hoogte van deze laag af van de vergelijking, zodat je niet te veel bestelt. Neem contact op met je lokale leveranciers om offertes te vergelijken.

Hulp nodig? Geen probleem!

Bekijk onze korte instructievideo's om te zien hoe je een moestuinbak bouwt. Enkele van de populairste video's vind je hieronder.

Verhoogde Bakken

Bekijk nog meer handige video's hier.

Bouw je eigen moestuinbak!

Als deze gids je heeft geïnspireerd, kan je meteen aan de slag om je eigen moestuinbak te bouwen:

Enkele moestuinbakken van tevreden klanten

circular raised garden bed
Creating an accessible garden
WoodBlovX best selling rectangular raised timber beds
Raised garden bed on patio
garden design ideas